fredag 31 juli 2009

Alfta, Orbaden, Rättvik...

Hallo alla goa vänner. Äntligen har jag tagit mig tid till att göra ett inlägg. I måndags var jag till sjukgymnasten och allt var bra, det är bara fortsätta träna. Försökte att trampa på en motionscykel men jag kan fortfarande inte böja knäet så jag kan trampa runt ännu, men det kommer att kunna gå snart. På tisdags morron åkte vi iväg till mina föräldras sommarhus i Alfta,
brukar åka dit en gång per år. På högra sidan ser man Voxnan älven som var så fylld av vatten och forsade på för fullt. Var lite för kallt för att bada.
Gick däremot på marknad som de hade och köpte 2 par väskor för 200,- samt en broderad duk och ett par byxor.

Här kan man se framsidan av mina föräldrars hus i Alfta. Det är inte så stort men det är så mysigt. Ligger på alldeles vid badplatsen på andra sidan vägen.



I den här gäststugan låg vi...här står jag brevid min far.


Här är en liten igelkott som jag räddade undan gräsklipparen. Hittade 3 små ungar som låg på gräsmattan och i slänten. Mamman hittade jag inte, men jag lyfte in dem i krusbärsbusken där de kurade ihop sig och somnade.


På onsdag förmiddag åkte vi vidare till Orbaden vid Vallsta, där hade vi bokat hotell på Orbaden Konferans & SPa. På kvällen var vi och såg konseren Sol, vind & vatten en hyllningskonsert till Ted Gärdestad. Otroligt bra och underbar plats där konseren var. I publiken satt även Teds bror Kenneth Gärdestad samt deras pappa.

Medverkande i denna konsert var bla Janne Schaffer, Jan Johansen, Molly Sandén, Alice Svensson, samt sista killen som jag inte kommer ihåg namnet på.






Otroligt vackert var det när det blev lite mörkt och alla lampor lyste.....




Scenen låg på en flotte ute i vattnet och läktaren var uppbyggd på strandet med ca 2600 platser.







På den här bilden kan man se scenen ute i vattnet.
Sedan på torsdag förmiddag åkte vi vidare mot Rättvik. Mellanlandade på ett jättemysigt café
i Furudal, där de hade inrett caféet med gamla möbler och med olika sortes bord och stolar. På den här bilden kan man se sittplatsen som vi valde när vi tog en fika.


Visst är de fina möblerna.........







Åkte sedan vidare till Rättvik och hamnade bland gamla snygga bilar. Visste inte om att det var
Classic Car Week under denna vecka, men det var bara att njuta av alla dessa fina bilar. Man fick se alla dess slag bilar allt från rishögar som knappt kunde ta sig fram till riktiga pärlor. Man blir nästan nostalgisk när man ser dessa, som är så glänsande och med gnistrande fälgar som man nästan kan spegla sig i. Otroligt mycket folk som sitter och tittar på dessa ekipage som kommer åkande förbi hela tiden. Folk satt t om i rondellerna på stolar och tittade och hade med sig matsäck.






Kom hem i torsdagskväll och idag har vi varit till svärföräldrarna och plockat lite röda vinbär som jag skall göra gelé på. I morgon skall jag till min dotter och fira mitt barnbarn Max som fyllt 3 år medans vi varit borta samt min äldsta dotter Theresé som fyllt 29 år.


Ska nu ta och titta vad ni andra har gjort under dessa dagar jag inte varit uppkopplad och läst bloggarna. Kommer att bli bättre sedan när semestern är över och man får mera tid med bloggande. Ha de så gott så länge så hörs vi snart igen.




söndag 26 juli 2009

Blomsterprakt.........

Halllo alla goa vänner. Nu så är man hemma igen...kom hem sent i torsdagskväll....blev inte Gränna som vi räknat med från början efter Tingsrydsbesöket. Vädret i Tingsryd var både blandat sol, blåst och regn...som det tydligen varit på andra ställen. Har i alla fall varit och besökt Kurrebo trädgård som är en försöksodling genom Bröderna Nelson vad jag kunde läsa mig till. Underbar vacker trädgård, så nu blir det ytterligare mycket bilder på blommor. Har fått så mycke inspiration för att göra om i våran egen trädgård, får börja lite till hösten och fortsätta sen i vår med nya växter och rabatter. Bilden till höger är en stort område med rabatter med olika dahlior.

En härlig marktäckane ros som jag inte hittade namnet på


En härlig rosenportal... en sådan blev jag sugen på att ha i våran trädgård.


En vacker röd ros som heter Charming cover




Denna ljusrosa ros heter Astrid Lindgren....dennna ros var så full av blomm





En blodlönn som pryder trädgården, blev sugen på att skaffa en sådan...





Här är en perukbuske som har en vacker mörk färg......























Denna vackra rosa ros heter Sommer 2000










Är väldigt fint när man gör dessa spaljeér till rabatterna......







Var i Urshult som ligger strax utanför Tingsryd och gick in på en loppis där jag hittade denna linneduk för 50 kronor.




Brevid loppisaffären låg även en ljusfabrik Ljushuset och där fanns mycke fina ljus i alla dess färger och former. Eftersom jag älskar rosor kunde jag inte motstå detta ljus med en
vacker ros på.








I fredag var det bara att sätta igång på morgonen och tvätta upp lite efter resan. Var även och besökte svärföräldrarna, lovade då henne att jag skulle baka lite till henne då hon har svåra ryggbesvär pga krossade kotor. Så på fredag kväll ställde jag mig att baka lite matbröd, och i går blev det bullbak, sockerkaksbak och kolakakor. Så när kvällen kom så var man ganska så trött och nöjd så det blev soffan. Idag blir det bara att ta reda på stryktvätt, och börja packa för nästa resa...ska åka till mina föräldrar i Alfta på tisdag fm, där de har sitt sommarhus.




Ni får ha det så gott så länge så hörs vi snart igen.







tisdag 21 juli 2009

Göteborgsbilder.....

Hallo alla goa vänner. Äntligen kommer jag mig för att skriva ett inlägg. Har varit fullt upp med att gå, åka och titta på olika saker så jag har varit helt slut och inte orkat ens sätta på datorn. Har inte haft den igång sedan torsdag morron, så nu är det väl dags.
På fredag när vi kom till Göteborg vid 15 tiden så checkade vi in på hotellet och sedan gick vi och strosade i gallerian Nordstan som låg brevid vårat hotell. Kvällen avslutades med en god middag.
Började lördagen med en härlig hotellfrukost....tänk vad gott det är med frukost på hotell....nackdelen är att man äter alldeles för mycket...puust, men jag har ju motionerat denna helg. Åkte sedan spårvagn till Liseberg och var där tills de öppnade. Vädret var ju si så där, men då regnade det inte. Var skapligt i ett par timmar, innan regnet började komma. Efter ytterligare en stund började började tokregna, det bara öste ner, och våra ungdommar de var redan blöta när det regnade för de åkte en attraktion som hette Flume Rider (en stock som går i en vattenkanal)...är ganska kul, har åkt den själv förrut. Vi gick in till Taube huset och gick en guide tur där under tiden. Vid 5 tiden gav vi upp eftersom det bara fortsatte regna. Här kommer lite bilder från Liseberg.




Här har vi åkt upp i tornet och knäppt bilderna.......


Så här ser det ut på platsen som Lotta på Liseberg sänder ifrån, var mindre än vad man trott när man ser på TV.
På Söndagen åkte vi båten Paddan på en gudie tur genom olika broar....och här kommer lite bilder därifrån.









Åkte sedan en busstur runt stan 1 timme och även denna tur var intressant......












Söndagen avslutades med en tur in till Trädgårdsföreningens park. En underbar park med massor av rosor av alla dess slag. Parken ligger vid Slussgatan (mitt emot Drottningtorget) är verkligen värt ett besök.












Palmer från Palmhuset.......kommer sedan bild på själva huset....








Denna vackra blomma om jag inte minns fel heter ökenros.......










Enormt stora näckrosblad... och dessa var taggiga.....har aldrig sett sådana förrut.










Här är Palmhuset, en riktig vacker byggnad......


PALMHUSET- sinnesbilden för paradiset. I glas och gjutjärn står Palmhuset från 1878 som ett glittrande konstverk mitt i parken. Här hittar du exotiska växter, frukträd, kamelior och palmer.





Viktor Rydbergs ord från 1859:

"Om stadsbullret avlägsnar oss från naturens hugsvalande, symboliskt betydelsefulla liv, så
känna vi oss åter som barn invid den höga moderns barm, när vi en stilla afton befinna oss i
Trädgårdsföreningens park"



I mer än 160 år har Trädgårdsföreningen varit ett hav av grönska i stadens hjärta, en plats för
avkoppling och stimulans.
Idag är det en av Europas mest välbevarande 1800-tals parker där böljande gräsmattor,
tapetgrupper med exotiska och inhemskaväxter och historiska byggnader tar dig med till trädgårdskulturens guldålder.

Nutida planteringar som woodlands och den magnifika samlingen rosor gör parken intressant även ur ett modernt perspektiv.








































































Om jag inte minns fel så heter denna rosbuske Riberhus





































Denna ros som skiftar i flera färger heter Nostalgi.......underbart vacker ros






















Efter dessa tre utflykter under söndagen så var jag så nöjd, även mitt knä började protestera av allt gående, men det har gått jättebra att knata på med kryckorna under hela tiden...gick bättre än vad jag hade trott skulle gå, men är man envis, så är man.

På måndagen lämnade vi Göteborg och for vidare till Tingsryd och campingen där. Har hyr en villavagn som vi bor i och är kvar till på torsdag då vi far vidare mot Gränna. Hade tur med vädret igår när vi kom fram hit, så vi kunde grilla på kvällen. Idag har vi varit och handlat lite på Hammarplast fabrikförsäljning och besökt Börjes varuhus, och just nu så är det bara avslappning som gäller. I morgon skall vi ta och besöka Kurrebo visningsträdgård, Rössmåla gård samt Hemslöjd Bredaslätt.






Vi var även in på turistbyrån och fick en del uppslag vad man kunde åka och titta på, och fick en
hel del broschyrer som man får sitta och studera. Det gäller att hitta något som även kan passa ungdomarna, och det är inte alltid så lätt alla gånger, men annars får de hitta på något eget att
göra.

Hoppas allt är bra med er andra, och att ni kan njuta av semester, om ni fortfarande har semester. Vädret har tydligen inte varit alls så bra någonstan efter vad man har sett på olika
prognoser. Vi får hoppas att det vänder och solen strålar över oss.
Ska nu ta en kopp kaffe och passa på och se vad ni andra har haft för er under dessa dagar.
Hinner kanske inte läsa och kommenterar er alla just nu, men jag tar lite i taget.
Ha de bra så hörs vi snart igen.




onsdag 15 juli 2009

Kryddlandet......


Hej alla underbara vännner, för alla uppmuntrande kommentarer, det värmer gott.
Igår var jag återigen till Ackis en sista gång för efterkontroll efter fredagens besök och provtagningar. Såret har läkt ihop fint nu där det var infekterat, och de nya proverna som jag tog igår var bra, äntligen. Smärtan har nu minskat så nu ska det väl gå åt rätt håll hoppas jag.
Positivt idag är att även solen lyser så härligt på himlen idag, var tvungen att gå ut och ta lite kort på mitt kryddland som har frodas så. Använder dessa kryddor nästan varje dag. Här finns lavendel, citronmeliss, oregano i två sorter, gräslök, rosmarin, salvia, två myntor, persilja och vitlök. Satte ner vitlöksklyftor och nu kan man se de smala stråna som sticker upp är vitlöken. Har aldrig testat det förr, får se om det blir något under.. Sambon är idag ute med dottern och hennes kusin och fiskar, tyckte det var bättre att vara hemma själv idag och bara njuta och göra det som faller mig in idag. Ska i alla fall slutföra sista strykningen av stolarna som inte blev färdigt. Imorgon skall jag till sjukgymnasten och sedan blir det att bara packa och göra klart inför resan på fredag morron. Vi kommer att starta redan vid sjutiden på morron eftersom vi kommer att stanna flera gånger innan vi slutligen är i Göteborg, räknar att vi kanske kommer fram vid tre tiden på em.

Här kan man se lavendeln blomma för fullt, det doftar så härligt när man går förbi....

Här ser man till vänster citronmelissen och gulgröna är oregano, har även en annan sort oregano som är helgrön, helt underbar krydda.....



Den här vackra blålila blomma finns i rabatten som är vid fiskdammen. Har tappat bort lappen med namnet på blomman........men vacker är den


På väggen mot förrådet klättrar denna blålila klematis på spalje, är första året som han blommar så här. Köpte den förra året och fick endast 1 blomma på den då.....











Dessa dahlior växer så det knakar i denna kruka, har varit översållad av blommor hela tiden....






Här kommer ytterligare en tips på nätbutik, och det är butiken Stenuddens gårdsbutik & Bageri, som har den vackra brickan med ängelmotiv med rosor för endast 169,-.
Stenuddens Gårdsbutik och Bageri drivs på en gammal lantgård från 1800-talet, belägen vid vackra Lule Älv, 1,5 mil från städerna Luleå och Boden. Gårdsbutiken är förlagd i ett charmigt äldre gårdshus i Stenudden / Avan samt bageriet i den gamla bagarstugan , nu om och tillbyggd i gammal stil för att kunna användas dagligen. Här finns allt från nybakt bröd till antik kuriosa och gamla möbler såsom nyproducerade ting i gammaldags romantisk lantstil. De har mycket snygga produkter i sin butik.
Nu skall jag ta och göra mig en kopp gott kaffe och sätta mig i en solstol och bara njuta ett tag. Nästa inlägg blir inte förrän tidigast fredag när vi kommit till Göteborg.
Ha de gott så länge och hoppas ni har lika fint väder som jag.