Igår blev det en bakdag med både äppelkaka och bullbak, helt nya recept som jag har kommit över. Var tvungen att provsmaka igår kväll och det var så gott, fast jag inte skall äta kaffebröd. Brukar baka massor, men äter väldigt sällan själv eftersom jag går upp i vikt direkt, men resten av familjen vill gärna ha kaffebröd hemma. Recepten finns vid respektive bild.
Idag skall jag till mitt jobb på gruppboende och träffa chefen och två personer till pga att jag inte kan gå tillbaka till mitt ordinarie jobb inom vården med tunga lyft nu eftersom jag inte är helt återställd och inväntar en ny operation någongång efter årskiftet. Vi skall se om jag kan få något inom kontorssidan istället. Så man får hålla tummarna att det finns något i dessa tider där de drar in tjänster för oss hela tiden.
ÄPPELKAKA med citron och kardemumma
125 gr smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 citron,rivet skal
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk
Fyllning:
3-4 medelstora äpplen
1 tsk kardemummakärnor
1 msk strösocker
Smörj och bröa formen. Smält matfettet och låt det svalna. Rör matfettet med socker, vanilj och citronskal. Tillsätt ett ägg i taget och rör mellan varje. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och mjölken. Häll smeten i formen. Skär äpplena i tunna klyftor. Stick ner dem tätt i smeten. Stöt kardemummakärnorna och blanda med sockret. Strö det över äpplerna. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 35-45 min, i 175 gr. Servera kakan ljummen eller kall med glass, vaniljsås, lättvispad grädde smaksatt med vaniljsocker.
VANILJBULLAR med hallonsylt ca 18 st
1 förpackning vaniljvisp 2 1/2 dl
25 gr jäst
3 msk strösocker
1 krm salt
2 msk rumsvarmt smör
ca 4 1/2 dl vetemjöl
Fyllning: hallonsylt
Gardering: ägg, pärlsocker, hackad mandel
Värm vaniljvisp till fingervarm temp. Smula jästen i degbunken och slå över vätskan. Tillsätt socker, salt och rumsvarmt smör. Blanda mjöl till en lös deg. Klicka med hjälp av 2 skedar (vattenskölda) smeten i bullformarna. Låt bullarna jäsa i ca 40 min. Pensla bullarna, tryck i mitten en fördjupning och klicka i lite sylt. Strö pärlsocker och mandel. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 250 gr i ca 6-7 min.
Hoppas dessa recept faller er i smaken och vill testa.