tisdag 29 september 2009

Vinst och recept....

Godmorgon! Får börja med att säga tusen tack gulliga Pia för vinsten jag vann hos dig och som kom med posten igår. Så jättefin den var med både ängel och rosor som jag tycker om. Pia har bloggen mitt måleri och har ni inte varit inne hos henne tidigare så gör ett besök hos henne. Pia visar så mycket fina saker som hon målar och säljer, hon är enormt duktig. Denna underbara hylla kommer att pryda mitt hem tillsammans med andra änglar och ros saker.



Igår blev det en bakdag med både äppelkaka och bullbak, helt nya recept som jag har kommit över. Var tvungen att provsmaka igår kväll och det var så gott, fast jag inte skall äta kaffebröd. Brukar baka massor, men äter väldigt sällan själv eftersom jag går upp i vikt direkt, men resten av familjen vill gärna ha kaffebröd hemma. Recepten finns vid respektive bild.

Idag skall jag till mitt jobb på gruppboende och träffa chefen och två personer till pga att jag inte kan gå tillbaka till mitt ordinarie jobb inom vården med tunga lyft nu eftersom jag inte är helt återställd och inväntar en ny operation någongång efter årskiftet. Vi skall se om jag kan få något inom kontorssidan istället. Så man får hålla tummarna att det finns något i dessa tider där de drar in tjänster för oss hela tiden.








ÄPPELKAKA med citron och kardemumma


125 gr smör eller margarin

1 1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 citron,rivet skal

2 ägg

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

2 msk mjölk



Fyllning:

3-4 medelstora äpplen

1 tsk kardemummakärnor

1 msk strösocker



Smörj och bröa formen. Smält matfettet och låt det svalna. Rör matfettet med socker, vanilj och citronskal. Tillsätt ett ägg i taget och rör mellan varje. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och mjölken. Häll smeten i formen. Skär äpplena i tunna klyftor. Stick ner dem tätt i smeten. Stöt kardemummakärnorna och blanda med sockret. Strö det över äpplerna. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 35-45 min, i 175 gr. Servera kakan ljummen eller kall med glass, vaniljsås, lättvispad grädde smaksatt med vaniljsocker.





VANILJBULLAR med hallonsylt ca 18 st

1 förpackning vaniljvisp 2 1/2 dl

25 gr jäst

3 msk strösocker

1 krm salt

2 msk rumsvarmt smör

ca 4 1/2 dl vetemjöl



Fyllning: hallonsylt

Gardering: ägg, pärlsocker, hackad mandel



Värm vaniljvisp till fingervarm temp. Smula jästen i degbunken och slå över vätskan. Tillsätt socker, salt och rumsvarmt smör. Blanda mjöl till en lös deg. Klicka med hjälp av 2 skedar (vattenskölda) smeten i bullformarna. Låt bullarna jäsa i ca 40 min. Pensla bullarna, tryck i mitten en fördjupning och klicka i lite sylt. Strö pärlsocker och mandel. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 250 gr i ca 6-7 min.




Hoppas dessa recept faller er i smaken och vill testa.

Ha de gott alla goa vänner och ha en härlig höstdag.


måndag 28 september 2009

Dolda talanger......

Hallojs alla goa vänner. Ja, så var det månadag igen....helgen gick så fort, man hinner nästan inte med. I lördags var det strålande väder....åkte iväg några timmar med mustangen nedcabbad, var inte alls kallt, men det är väl snart slutåkt med den. Har fått lov att ställa bilen för vinterförvaring hos svärföräldrarna. Igår var vi hemma hela dagen, Krister kollade igen bilen som skall på besiktning på onsdag......och då hoppas man att den går igenom några fel.

Skall idag plocka in stolsdynor och börja torka av möblerna som skall in nu för vinterförvaringen.....ställer in dem i lusthuset under vinter. Kanske spar jag ett par stolar i fall det blir fint någon dag framöver. Tycker det är tråkigt när möblerna skall bort, och sommaren är över. Bilden på burken som sitter på väggen i köket ovanför diskbänken är egentligen en skärbräda, men har alltid fått pryda väggen istället. Tycker det är ett fint motiv...en gullig sparrisburk.
Det finns så många duktiga bloggare som gör så fina hantverk......även jag har en dold talang "fniss" eller rättare sagt haft, håller inte på nu. Har gjort mycke olika saker i näver under 89-91 när hag gick på kurs. Har nu tacklat av med åren, blir mest syning, målning o dyl istället. Men här kommer lite bilder på vad jag har gjort, en del har jag framme och använder, en del ligger undanlagt i skåpet.
En lite plunta.......har klätt en flaska med näver....var kul att göra.....står i ett glasskåp....


lite knepig var det att göra hatten...men fick till den efter många om och men......






sockerskålen används och ställs fram när det är någon som vill ha socker.......




teburken står i skåpet.....och har inte används på flera år då vi använder löste......





brödfatet används dagligen.......var lite knepigt att få till kanten eftersom roten som man använder upptill och som man tråklar med är lite stel.......







adventsstjärnan kommer fram varje år.......lyser så fint......







har aldrig haft framme denna lampa....tycker den är ful så den ligger bara i skåpet.....







en liten strut....har haft den framme emellanåt...........









väggkorgen hänger alltid på väggen eller står på hyllan i hallen............










en liten korg som är gjort som brödfaten.......kanten är gjord oxå sydd med rot......












kaffefilter korgen kommer fram emellanåt..........har även en i keramik som jag skiftar med......



Idag skall jag ta och baka en äppelkaka med citron och kardemumma samt bullar som görs bl a av vaniljvisp och fyller med hallonsylt.....visst låter det gott. Recepten lägger jag ut senare.


Tusen tack alla goa vänner för era kommentare, önskar er alla en härlig måndag.


CARPE MOMENTUM




fredag 25 september 2009

Mitt kök, annanaspaj och inredningsbutik

God morgon alla goa vänner. Här är det mulet och
blåser en del, få se om solen vill titta fram någonting idag. I onsdags skrev jag att jag skulle till skogen och plocka svamp...ja jag var där och snubblade omkring bland kvistar och tuvor och hittade 3 stackare, var egentligen inte värt besväret att få ont efter skogsturen, men är bättre nu. Får vänta med skogspromenader tills jag är helt bra. Nu när hösten är här, så blir jag sugen på att sy nya gardiner till köket, men det går åt en hel del tyg. Har burspråksfönster och yttrligare ett fönster över diskbänken, så det blir en del. Tycker även att panelgardiner är så snyggt men det är svårt när man har burspråk...har även det i vardagsrumsfönstret. Får åka till Heby textil som har jättemycke tyger eller till Linneskåpet i Sala och se om man hittar något gardintyg som man faller för.



Igår hade jag mina goa svärföräldrar här på middag. Bjöd på fläskfilé med viltsås, potatis och sallad. Viltsåsen gjorde jag av gräddbrunsås, finhackad stekt lök, krossade enbär ca 7 st, timjan, lingonsylt samt gräddfil. Såsen hällde jag över de stekta filébitarna. Underbart gott. Gjorde även denna annanaspaj som jag fick recept av min dotter Therése.

Pajdeg: 150 gr smör, 3 dl mjöl, 1 dl socker, 2 tsk bakpulver

Fyllning: 2 dl cream fresh, 1 dl socker, 2 tsk vaniljsocker, 1 ägg, 2 burkar krossade annanas

Ställ in pajen i ugnen i 200 grader ca 40-50 min

Pajen serveras med vaniljvisp, grädde eller glass



Eftersom det är höst och det är mysig att börja tända en massa ljus och få en mysig stämmning så har jag tagit fram tre olika sortert ljuslyktor från syster lycklig som jag tycker är fina.


Vacker silverfärgad ljusstake med plats för ett vanligt ljus från danska Krasilnikoff.

Mått: 11,5 cm hög och 16 cm i diametern.
Pris: 139,-


Fantastisk trearmad ljusstake i matt zink från danska Krasilnikoff.

Höjd ca 24 cm, bredd ca 22 cm
Pris: 299,-



Vacker ljuslykta i rosaskimmrande fattigmanssilver från danska Miss Étoile.

Mått: 20 cm hög x 14 cm i diametern.
Pris: 229,-


Vill nu önska er alla goa vänner en trevlig helg!





onsdag 23 september 2009

Gammal klocka och höstdekoration....

Hallo alla goa vänner. Här är det ett strålande väder idag, blåser en aning, så det blir tvättning idag och att sedan hänga den ute...det luktar ju så gott efteråt. Var ute och plockade lite löv och blommor och gjorde en ljusdekoration i höstens vackra färger. Går man ut och tittar runt omkring på träd och buskar så se man en enorm vacker färgkombinationer, inte konstigt att man tycker om hösten. Vet inte om försomaren när allt börjar blomma eller om det är höstens alla färger som är vackrast.

Gjorde igår fynd i mitt linneskåp...hittade denna vackra klocka på en hylla där jag lagt den efter vi flyttade hit till huset för 5 år sedan. Klockan kommer från mitt föräldrahem..ska nu ta och se om jag kan få igång denn. Den har så fina detaljer så nu skall den få vara framme istället för att ligga instängd i ett skåp. Såg när jag hade fotat och börja lägga in bilderna att vissa ställen på klockan var det lite grått...skulle ha torkat av den innan fotot men ni får hålla tillgodo endå.

Skulle vara intressant att få reda på hur gammal klockan är och var den kommer ifrån. Är det någon som känner igen den så hör gärna av er till mig.







Här har jag gjort i ordning en ljusdekoration för hösten med ljuslyktor i orangefärgat glas med löv på (kommer fr Fulleröhandel) sedan satte jag i ringblomsblommor i 2 genomskinliga glaslyktor fr IKEA samt plockade lite rödfärgade lövkvistar från våran häck, och allt står på en fyrkantig silverbricka......
































Ska idag ta mig ut till skogen och se om jag hittar några kantareller och sedan blir det en lite cykeltur. Skall även göra en annanaspaj till i morgon då svärföräldrarna kommer på besök.

Ha de gott så länge





måndag 21 september 2009

Hösten är ju underbar....


Hej alla goa vänner. Hoppas ni haft en underbar helg med det vackra vädret som varit. Har varit sommarvärme, helt underbart. I fredags var jag och köpte ljung, höstaster och prydnadskål i denna underbara ljungfärg...visst är det en vacker färg. Så i lördags så planterade jag dessa i min zinkbalja och ställde sedan på framsidan på bron, blev så snyggt. Plockade även in alla tomater som var gröna så de får mogna inne istället...vet inte varför de inte mognade som de skulle i år. Vi grillade även en ört och enbärsmarinerad filé och bakade potatis till med god sås och sallad tillsammans med ett gott rött vin. Här nedan kommer lite bilder från planteringen.







På lördagen sydde jag även klart kuddfodralen som jag har påbörjat ett antal veckor, men så har annat kommit emellan hela tiden. Skall köpa ny fluffiga kudda till fodralen, hittade bara gamla dunkuddar som har tappat formen och inte är lika fluffiga längre, men ni ser kanske hur det vart ändå. Gjorde fodralen som ett vanligt örngott, men sydde vingar uppe och nere.















Hittade denna smörbytta och sockerskål i ett skåp när jag städade i helgen. Har inte användt dessa på flera år men de har en vacker blå färg i glas inuti..............








Finns även en vacker smörkniv som tillhör skålen.......






Här är sockerskålen med tillhörande sked.........















Har en vacker bård runt om..........................




Fick igår även veta att jag vunnit i dragningen hos Pia med bloggen mitt måleri, så glad jag blev. Kommer att lägga ut senare vad det blev, men tusen tack Pia för vinsten. Har ni inte varit inne på hennes blogg tidigare, så skall ni göra det för hon målar så mycket fint, ja tänk om man hade sådana talanger, man beundrar dem som kan och har den talangen.



Skall nu göra en bloggrunda hos er, och se om det går bättre nu än i helgen då varje kommentar kunde ta upp till en kvart, och då tröttnade jag när datorn var så seg.

Ha de gott alla vänner och var rädda om varandra.


fredag 18 september 2009

Blommor...blommor

Hej alla goa vänner. Och så var det fredag igen,
tänk vad dagarna och veckorna går fort, är det för att man blir äldre att man tycker det...när man var yngre hade man inte dessa tankar. Idag
har jag äntligen börjat sytt kuddfodralen av lakanen som jag köpte, har legat i ett par veckor klippta och färdiga för syning, men ej blivit av pga annat. Så när jag började ladda upp bilderna till detta inlägg så gick maskinen varm under tiden. Ni får se resultatet i nästa vecka.

Tidigt i morse var jag ute i trädgården och fotade en del av rosorna som blommar om för fullt och en del har full med knopp. Blev även lite höstblommor inplockade oxå. I helgen blir det till att höststäda och rensa i rabatterna och göra fint med lite ljung i krukor. Det är så fint att man kan sätta blommor i krukor som kan stå framme ute fram till snön kommer. Här kommer lite bilder på blommor jag fotat och plockat in och satt i olika vaser.

En underbar röd klätteros som har blommat om i år, har aldrig hänt förrut...


Finns det något vackrare är kärleksörten när den blommar på hösten...så vacker färg...






Ytterligare en klätterros som blommar för fullt......




En rosa klätterros som är i full knopp, hoppas bara att den hinner slå ut innan frosten kommer...





Den här kombinerande ljus och vas är en av mina favoriter....






Här har jag vänt på den och vips så blev det två vaser....man kan även ha en ljuslykta och en vas vilket som man tycker passar tillfället....







Här blev det vas med tulpanpelagoner...underbara blommor...tillsammans med lövblad som jag tog från våran häck.........







Här är de helt utslagna....liknar inte vanliga pelagoner......












Här har jag plockat in lilablå höstastrar, även de underbara blommor.....








Tog och klippte av en rosenkvist från klätterosen.......











Den här vasen och fruktfatet hade vi hemma när jag var barn, och fick dessa av min far för ca 10 år sedan....tycker att de är så fint och har så mycke minne av dessa......













Brukar ha det framme med frukt eller bara som prydnad....











Idag satte jag kärleksörtsblommor i denna vas, glömde fota det.....







Nu vill jag önskar er alla en härlig helg och tusen tack alla för era goa kommentarer.