torsdag 10 december 2009

Julmattan, Madonna och egen glögg.......

Hej alla goa vänner. Idag är det åter en gråmulen dag med regnet hängande i luften. Spelar ingen roll hur mycket man önskar att det skall bli snö, den kommer inte så det är bara att gilla läget.
Går fortfarande med förkylning som inte vill ge sig riktigt, men även där är det bara att gilla läget. Var till jobbet och pratade med min chef i måndags och beslöt att jag skall gå tillbaka till jobbet inom vården fr om 1 jan efter min knäoperation i juni, men under januari behöver jag inte jobba något eftersom jag har så mycket semesterdagar att ta ut så jag blir hel ledig därifrån, och börjar inte förrän den 1 febr. Och till saken hör att jag även ringde till Löwenströmska för att kolla om nästa knäoperation, och kunde då boka en operationstid den 23 febr, men blir inlagd den 22 så när jag träffar min husläkare nu på måndag skall jag fixa remissen till operationen. Inte ofta, (har aldrig hänt tidigare) att man kan boka sin egen operation, men jag har ju valt något som heter valfrihet och kan vända min till andra sjukhus och Löwenströmska är ju ett privatsjukhus. Nog om detta.

Idag var jag iväg till Uppsala och fick äntligen hem min julmatta som en kär bekant har vävt till mig. Hon skall även väva 3 till som jag kan ha i köket under våren och sommaren. Ska fundera ut vilka färger jag skall ha och ta med mig mattrasor i början av januari så hon kan sätta igång.
Som ni ser går mattan i vinrött, vitt och gråa nyanser och de passar perfekt till mina julgardiner som jag har i köksfönstret eftersom det är samma tyg.

Den här fina Madonna har jag köpt av Anna-Lena som har bloggen mormors gömma. Anna-Lena gjuter Madonnorna själv i gips som går att få i vit eller grå och är ca 23 cm hög. Priset för Madonnan är endast 130,- plus frakt.


OBS! Denna bild är lånad fr Anna-Lenas blogg så ni ser madonnan riktigt, tryck här så kommer ni direkt till länken.


Här är bilden på min Madonna, blev lite konstig färg när jag fotade den............




Här ser man 2 av hjärtan som jag köpt samt ett vitt gnistrande äpple som ligger i mitt trådfat........



Rykande het hemlagad glögg och pepparkakor med lite ädelost smakar underbart gott i decembermörkret. Varför inte bjuda in vänner på en enkel glöggfest........




Här kommer receptet på hemma gjord glögg som jag tidigare lovat. Gör denna glögg varje år och som ni ser så går den åt...........





Till glöggen beövs:


1 flaska enkelt kraftigt rödvin, 1 citron, 1 påse glöggkryddor, 1 1/2 dl vodka eller Brännvins special, 2 dl socker, 1 tsk vanilla.




Tvätta citronen väl. Torka den och skär sedan av skalet med en potatisskalare. Var noga med att skära tunt så att inte så mycket av det vita kommer med. Läggskalet i en glasburk och tillsätt glöggkryddorna och vodkan. Skruva på locket och låt burken stå i rumstemperatur ett dygn. Skaka den då och då. Sila sedan ifrån kryddorna och skal och blanda extraktet med socker och vanilj. Häll på det röda vinet. Förvara glöggen, tills den skall serveras, i tillslutna vinflaskor.


Serveras med russin och skållad mandel.


Kommer att bli en favorit kan jag lova.........


Nu blir det att sätta igång med att gå med långsnabel så det blir fint till helgen då vi skall fira födelsedagar och på lördag skall jag ut och handla lite julklappar så man inte har allt ting kvar de sista dagarna. Skall även försöka baka lite i helgen och göra knäck. Man skulle behöva mera timmar på dygnet........




Vill tacka Er alla för alla goa kommentarer som jag får och som gör mig så glad. Vill även önskar Er alla en härlig 3:e adventshelg och hoppas att ni kan njuta av lite luciafirande oxå.


Var rädda om varandra!!!


23 kommentarer:

  1. Det får jag nog testa på, hemmaglögg låter underbart gott:)
    Kram kram

    SvaraRadera
  2. Hejsan,
    vad lyxigt att få välja egen färg och tyg till trasmattan, då blir den ju exakt som man vill ha den.
    Vi har så kalla golv så under vintern åker det fram en tjock matta från Ikea att ha under köksbordet.
    Trevlig advent på dig själv,
    imorn ska jag titta på yngsta sonen som ska vara stjängosse.
    Camilla

    SvaraRadera
  3. Hej! Roligt att du känner att du kan börja jobba igen. Och sedan ny knäoperation och då blir du lagom bra till sommaren. Skönt. Vad fin mattan ser ut.
    Jag har inte börjat med något till jul än. Har liksom inte orkat. Och idag är jag totalt utslagen av medicin. Troligen morfin i den och det tål inte jag. Har ringt till VC. Hoppas få svar i em. Jag var tom yr i sängen i natt och det håller i sej och så är jag nästan illamående.
    Totalt orkeslös också. Blev verkligen knockad.
    Önskar dej också en fin 3-e advent.
    Kramar Birgitta

    SvaraRadera
  4. Men längta efter snön kan man ändå va´? ;D
    Så fin madonna du har! Ska kika in i butiken...
    Glöggen ska jag koka imorgon. Med egna kryddor och så... Spännande!
    kram Olg@

    SvaraRadera
  5. Hej du, vilket bra glöggrecept, det ska jag göra till helgen. Vilken fin matta du får i ditt julkök, vävde mycket förr innan värken i nacke och axlar bröt ut, sålde vävstolen när vi flyttade ut till vår lilla stuga. Roligt att höra att du är så bra i knäet. Ha en trevlig helg. Kram Katarina.

    SvaraRadera
  6. Hallojsan!!
    Så kul du ville va med på min tävling!!

    Tackar för recept!!

    Kramis Millan ♥

    SvaraRadera
  7. Hej Britt.
    Hoppas allting ordnar sig för dig med operationen, får du gå i gymnastik nu för att få igång knät?I bassängträning, eller?

    Jättefin madonna, och de två tvålarna ser så himla söta ut.
    Jag väver just nu en julmatta till mig i min vävstol som jag försöker få utvävd, så granen ska få plats, och så hoppas jag att jag ska hinna det i tid.
    Ha en bra dag.
    Kram Zara

    SvaraRadera
  8. Vad skönt att du kan börja jobba igen, hoppas det går bra! Du får passa på att ta hand om dig ordentligt nu tills dess och njuta av julen. Vilken fin madonna du har köpt, jättevacker. Ja, rykande het glögg det är gott det- det blir lite ikväll för min del.
    Ha en skön helg! Kram Anna-Karin
    hemochting

    SvaraRadera
  9. Vilken vacker Madonna...så härligt att kunna hitta så vackra saker utan att det kostar skjortan...
    Ha en härlig helg.
    Kram Maud

    SvaraRadera
  10. Hej min vän!
    Vad fin den var mattan, härliga färger!
    Å mysigt att göra egen glögg, det har jag aldrig gjort...kanske ska testa det! Tack för receptet!
    Ha nu en härlig advent & lucia helg!

    Kramisen!

    SvaraRadera
  11. Hej Britt! Tack för din snälla kommentar. Iblnad blir jag så nostalgisk:)

    Vilken jättefin trasmatta och så perfekt att att det är samma färg som gardinerna...kommer att bli jättesnyggt.

    Vilken lycka att det ordnat sig med operationen, skönt att få det gjort.

    Kram Helena

    SvaraRadera
  12. Hej min söta Britt , vilken fin matta din bekant vävt , tycker det är så hemtrevligt med trasmattor ,jag brukar oxå göra glögg men utan alkohol gör den på vinbärsssaft det är gott, jag dricker ingen alkohol . Ha en fin advent Kramisar /STINA

    SvaraRadera
  13. Hej underbara Britt!!
    Hoppas du mår bra!
    Vilka fina bilder!! Alltid så fint här =)
    Ville önska dig en fin advent!!
    Sänder dig en varm kram!!
    Tina

    SvaraRadera
  14. Hej hej! Ja nu är granen på plats och jag ska ut och handla julklappar. Ja jag har ju lite bråttom när det gäller granen, det är så fint så jag kan inte vänta så länge hihi måste ha den framme. Tack hhihih målar talang eller inte hihihi men man har ju provat. Tack ja vi hade en godis verkstad här och gott blev det. MM låter gott med hemma gjord glögg. Nja vi vet inte så mycket om svärmor för proverna har inte kommit ännu men ja hon är väl liiite piggare. Gårdagen var kanon bra, bra försäljning o återigen en blogg träff med Jenny som har bloggen tro hopp o vitt, jätte mysig tjej. Ja hihih Josefin var så ivrig med att klä granen så hon var till bra hjälp. Oj mat för 10 inte illa! O så mysigt att gå o titta på Lucia firande, det är lite speciellt i kyrkan. Har själv varit med i en kör i den åldern. Ha en underbara dag vännen! Kram

    SvaraRadera
  15. Hej! du har en överraskning på min sida! kram

    SvaraRadera
  16. Hej Britt.
    Så roligt att du tycker om mina tävlingsgrejor, tack så jättemycket för berömmet, du ska veta att det glädjer mig.
    Vill bara titta in och önska en bra vecka.
    Kram Zara

    SvaraRadera
  17. Hej! WOW vilken Madonna Britt. Hihih varsågod du. Hahha du verkar ha turen med dig nu så köp en lott också. Underbart med lucia i kyrkan. Hoppas också vi kan få till en träff innan din operation vännen. Det löser sig säkert. Allt gick bra i helgen har inte hunnit skriva om det ännu men det kommer! ha en fin kväll nu kram

    SvaraRadera
  18. hej vännen...
    tack så mycke ja visst är de kul att ha turen med sig ibland =) och grattis själv till din vinst hos oss. de vore verkligen kul att få till en träff innan din operation,de måste vi försöka.den där glöggen låter mumsig kanske man ska prova =) önskar dig en fortsatt härlig vecka
    kram pia

    SvaraRadera
  19. Vilken ljuvlig madonna!
    Såna kan man inte få för många av.
    Ger en rofylld känsla tycker jag.

    Hoppas att allting ordnar sig med operationen så du får det gjort.

    Men du, nu har det snöat i massor här!
    Har det gjort det hos dig också?
    Blev genast mycket ljusare och vackert ute förstås.

    Må gott/Kram Hannis

    SvaraRadera
  20. Glöggen är god - alldeles för god -tog slut fort.
    Men det går att göra mera.
    Gillar din trasmatta, vackra färger.Kram Viola

    SvaraRadera
  21. Hej !!!!!
    Åhhhh,vad jag gillar mattan...!!!!
    Den är såå himla fin.....!!
    Ja,madonnan är också fin...men jag bor i ett katolskt land....med madonnor överallt.......så jag uppskattar de inte så mycket,tyvärr.....
    Tack sååååå jättemycket för glöggreceptet,det ska jag absolut prova till jul !!!!'
    Vill också tacka för din otroligt fina kommentar.......jag behöver detta så väl.......tack,ska du ha.....!!!!
    Kram,Monica

    SvaraRadera
  22. Hej Britt,
    jasså dags för nästa operation...segt men skönt...den jobbiga tiden glöms bort...alltid en liten tröst!
    Du undrade om Photoshop......jag gick en kurs + att min dotter är väldigt duktig....hon visar mig mycket!
    Har du möjlighet...gå en photoshop kurs....det är jättekul att kunna det här....Vet inte om det finns en lätt navigerad bok....vet att vissa laddar ner programmet Picasa....där kan man lätt redigera sina foton...tror det heter så...ska kolla...det är gratis!
    Idag fick vi en massa snö...så vackert...Jag har städat bort allt efter att gubbar satt in jordvärme här i dagarna två....
    Ha det så gott,
    kramis Anne-Lee

    SvaraRadera
  23. Hej på dej :o)

    Hoppas förkylningen släppt greppet och att snön har kommit nu.

    Här har vi haft snö sedan i oktober. Inte jättemycket men vitt i alla fall.

    Vilken fin matta!

    Ha det gott!

    Kram

    Monika

    SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar, det är alltid lika roligt att få gamla som nya vänners kommentarer.
Kram Britt