tisdag 29 september 2009

Vinst och recept....

Godmorgon! Får börja med att säga tusen tack gulliga Pia för vinsten jag vann hos dig och som kom med posten igår. Så jättefin den var med både ängel och rosor som jag tycker om. Pia har bloggen mitt måleri och har ni inte varit inne hos henne tidigare så gör ett besök hos henne. Pia visar så mycket fina saker som hon målar och säljer, hon är enormt duktig. Denna underbara hylla kommer att pryda mitt hem tillsammans med andra änglar och ros saker.



Igår blev det en bakdag med både äppelkaka och bullbak, helt nya recept som jag har kommit över. Var tvungen att provsmaka igår kväll och det var så gott, fast jag inte skall äta kaffebröd. Brukar baka massor, men äter väldigt sällan själv eftersom jag går upp i vikt direkt, men resten av familjen vill gärna ha kaffebröd hemma. Recepten finns vid respektive bild.

Idag skall jag till mitt jobb på gruppboende och träffa chefen och två personer till pga att jag inte kan gå tillbaka till mitt ordinarie jobb inom vården med tunga lyft nu eftersom jag inte är helt återställd och inväntar en ny operation någongång efter årskiftet. Vi skall se om jag kan få något inom kontorssidan istället. Så man får hålla tummarna att det finns något i dessa tider där de drar in tjänster för oss hela tiden.








ÄPPELKAKA med citron och kardemumma


125 gr smör eller margarin

1 1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 citron,rivet skal

2 ägg

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

2 msk mjölk



Fyllning:

3-4 medelstora äpplen

1 tsk kardemummakärnor

1 msk strösocker



Smörj och bröa formen. Smält matfettet och låt det svalna. Rör matfettet med socker, vanilj och citronskal. Tillsätt ett ägg i taget och rör mellan varje. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och mjölken. Häll smeten i formen. Skär äpplena i tunna klyftor. Stick ner dem tätt i smeten. Stöt kardemummakärnorna och blanda med sockret. Strö det över äpplerna. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 35-45 min, i 175 gr. Servera kakan ljummen eller kall med glass, vaniljsås, lättvispad grädde smaksatt med vaniljsocker.





VANILJBULLAR med hallonsylt ca 18 st

1 förpackning vaniljvisp 2 1/2 dl

25 gr jäst

3 msk strösocker

1 krm salt

2 msk rumsvarmt smör

ca 4 1/2 dl vetemjöl



Fyllning: hallonsylt

Gardering: ägg, pärlsocker, hackad mandel



Värm vaniljvisp till fingervarm temp. Smula jästen i degbunken och slå över vätskan. Tillsätt socker, salt och rumsvarmt smör. Blanda mjöl till en lös deg. Klicka med hjälp av 2 skedar (vattenskölda) smeten i bullformarna. Låt bullarna jäsa i ca 40 min. Pensla bullarna, tryck i mitten en fördjupning och klicka i lite sylt. Strö pärlsocker och mandel. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 250 gr i ca 6-7 min.




Hoppas dessa recept faller er i smaken och vill testa.

Ha de gott alla goa vänner och ha en härlig höstdag.


19 kommentarer:

  1. Du har något att hämta hos mej kramiz

    SvaraRadera
  2. Hejsan vännen.Vad fin din vinst från PIA var.Ja hon gör så himla mycket fint.vad du är duktig som bakar och grejar med det är skoj med nya recept.1000 tack alltid koj att prova nya grejer.Håller tummar och tår att det finns något annat jobb till dej.Ha det gott varmaste kramizen ~~~~RITA~~~~~.

    SvaraRadera
  3. Såg verkligen gott ut! Jag gillar både att baka o äta sånt gott men precis som du säger så hamnar det runt midjan direkt! Orättvist sånt där. Men jag skriver upp recepten o provar vid tillfälle!
    Kram Cilla

    SvaraRadera
  4. Hej! Bullarna och äppelkakan ser riktigt god ut. Kommer gärna på en fika hos dej. Hoppas det ordnar sej för dej på jobbet. Förstår om du vill komma igång igen.
    Kramis Birgitta

    SvaraRadera
  5. oj så mycket gott du har gjort ,grattis till vinst oxå vad roligt för dig
    håller tummarna för dig att de ska finnas bra jobb till dig
    många kramar

    SvaraRadera
  6. Grattis till vinsten! Bakverken ser smaskiga ut!
    Kram Anki

    SvaraRadera
  7. Hej Britt!
    Grattis till den fina vinsten!
    Å så mycket gott du bakar!!Härligt!
    Såg dina fina hantverk i ditt tidigare.
    Jättefint!
    Näver verkar vara ett kul material att hålla på med!
    ha en fortsatt bra vecka!
    Kram Anna

    SvaraRadera
  8. Grattis till din vinst...jättefint!
    Å vilka godsaker du bakat...älskar att baka även om jag inte är så förtjust i kaffebröd själv! Men det här ska jag absolut testa...älskar ju hallon, hihi....

    Kramis Anki

    Ps, hoppas dom hittar nåt åt dig att göra!

    SvaraRadera
  9. Vad gott det ser ut... och det är säkert jättegott också... katalogen är nu på väg... skall bli spännande att höra vad du tycker...
    Ha det fint vännen!
    Kram Maud

    SvaraRadera
  10. oj så gott
    har du varit i baktagen?
    jodå det kan allt bråka dessa två vovvarna det är väl Zarro som skall leka och testar Ludde en del och då fräser Ludde till han ,så det är uppfostran här och Ludde hjölper till.
    grattis till den fina vinsten
    ha det gott
    kramiz

    SvaraRadera
  11. Hoppas ditt möte gick bra igår och vilken ljuvlig vinst du fått, grattis till den och ha en bra dag denna kalla höstdag, kram

    SvaraRadera
  12. Hj min fina Britt , blir så gad över dina kommentarer hos mej ska du veta. Oj oj så göttigt du bakat ser verkligen smaskens ut , Jätte fin hylla du vann Pia är duktig .Ha en fin dag Kramsar//STINA

    SvaraRadera
  13. Dina goda kakor har jag alltid lust att baka.;o)
    Sen är det ju vikten och jag kan ju inte motstå att äta nybakta kakor.
    Annars hade jag nog bakat ständigt.;o)

    Grattis till din fina vinst. Jag har själv köpt en lampett hos Pia.
    Kram

    SvaraRadera
  14. Grattis till din fina vinst! Vilka goda bakverk du har gjort. Jag blir jätte frestad men jag borde låta bli sådana sötsaker. Vågen visar på tok för mycket. Hoppas att du har en skön höst!
    Kram! Märta

    SvaraRadera
  15. Hej igen!
    Tänkte bara tala om att jag har en liten utmaning till dig inne hos mig! Men bara om du vill, inget måste!

    Natti natti! Anki

    SvaraRadera
  16. hej britt
    Va glad jag blir att du tyckte om den =)dom är ju fina så här på hösten med ett litet värmljus på...ha en skön helg
    kram pia

    SvaraRadera
  17. Vilken söt vinst! Och vilka goda recept sen då! Jag fastnade för bullarna, dem måste jag testa. Fast jag har ju samma problem som dig: jag lägger på mig direkt....*suck* KRAMAR!

    SvaraRadera
  18. Grattis din lyckost, det var du som vann. Pia gör och målar så ljuvligt fint. Och sen ser jag din kaka och bullar..mmm. Jag håller igen också, ska ner 4 kg, helst snabbt! Det blir mycket fika när man jobbar inom vården, jag med tandvård. Men ibland får man en bulle.
    Och metallkransen köpte jag för några år sen i Grums på Grönberga interiör. Hon har stängt butiken nu för renovering. Vet inte om det var något varumärke. Har inte sett dom på något annat ställe.
    Ha nu en bra höstdag
    Goa kramen
    AnnaMaria

    SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar, det är alltid lika roligt att få gamla som nya vänners kommentarer.
Kram Britt