onsdag 11 mars 2009

Grötbullar- GI


Idag blir det soffan/sängen hela dagen pga förkyldningen. Får väl försöka plugga lite i alla fall samt lägga ut lite recept . Varför inte ett nybakat bröd på morgonen. Detta bröd går fort att göra pga att det inte behöver jäsa, man bara blanda ihop ingredienserna och håller smeten i formarna. Gott och nyttigt är det också. I receptet står det att man skall tillsätta 1/2 dl hela dinkelkorn, men jag hade inte det hemma så jag tog solroskärnor istället och det gick bra.De här grötbullarna är bakade av quinoagröt för att få med lite protein. Quinoaflingor ser ut som pyttesmå havregryn och finns på hälsokostaffärer, men man kan även baka grötbullarna av överbliven gröt och även havregrynsgröt.


Till 12 bullar behöver du:

'Till gröten:1/2 dl quinoagryn
1 dl vatten
1/2 krm salt

Till brödet:10 dl siktat dinkelmjöl
2 dl havregryn
1/2 dl hela dinkelkorn
1 tsk salt
5 dl vatten'
50 gr jäst

ev olja till formen muffinsformsplåt, eller 12 st muffinsformar av papper

Gör så här:Blötlägg dinkelkornen över natten. Häll quinoagrynen i en kastrull, häll på vatten och salt. Koka upp och låt sjuda upp och låt sjuda ihop till en gröt i 3-5 min. Rör i gröten då och då. Ta av från värmen och låt svalna. Blanda samman mjöl, havregryn och salt. Värm vattnet till 37 gr och rör ut jästen i vattnet, lite i taget. Blanda ner mjölblandningen och dinkelkornen och rör till en jämn smet.Klicka smeten i formarna och fördela den jämnt. Grädda bullarna i 20-25 min i 200 gr eller tills de fått fin färg. Låt svalna under bakduk.


Inlägg fr 2009-01-28

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du vill lämna en kommentar, det är alltid lika roligt att få gamla som nya vänners kommentarer.
Kram Britt