måndag 4 maj 2009

Skönhetssalva.....

Tänkte pigga upp den regniga dagen med lite skönhetstips på hur man kan göra en egen skönhetssalva av Ringblomma. Ringblomman är välkänd i kostmetikabranschen för sina fuktighetsbevarande, sammandragande egenskaper. Här kommer ett beprövat fuktcremesrecept från "Stora boken om örter och kryddor" av Sarah Garland. Hittade de här klippet som jag har gjort för många år sedan, men jag exprementerade lite eget men här är orginalreceptet.

Gör en infusion, ett avkok av ringblommans kronblad. Häll kokhett vatten över bladen, låt stå och dra i 3-6 timmar. Beräkna 1/2 l vatten till 50 gr torkade eller 100 gr färska kronblad.

3/4 dl infusion
6 tsk smält bivax
6 tsk lanolin
6 msk mandelolja eller solrosolja
1/2 tsk borax

Värm vax, lanolin och olja över vattenbad. Värm infusionen för sig och lös upp borax, som konserverar och gär att cremen stelnar, i infusionen. Ta ifrån värmen och rör samman blandningarna långsamt, lite i taget. Vispa tills cremen svalnar och börja tjockna. Häll upp i små burkar med täta lock.

Ska sätta ringblommor i sommar så jag kan göra denna creme igen. Gör emellanåt egna tvålar, skrubbpéeling mm. Det är så roligt. Hör av er om det är något ni undrar?

Lycka till!
11 kommentarer:

 1. Ja så heter väl väskan det har jag också för mig. Åh en svart hade ju varit fin också! :-) Wow skönhetstips det är ju bra att få. Kram

  SvaraRadera
 2. Så kul med egengjord skönhetssalva. jag ska plantera ringblommor direkt.;0)
  Tack för att du mejlade om problemen med kommentarerna.
  Ha en bra dag.
  Kramar

  SvaraRadera
 3. Hhha jag älskar bakverk men man får ju inte äta så mycket av det goda tyvärr. Så skönt att få deklarationen klar nu då. Jag har solat i en halv timme på terassen! mmmm så skönt det är med värmen. MEN där måste man också vara försiktig för nu bränner man sig så lätt, måste få en bra grund först. Kram

  SvaraRadera
 4. hej tack för påhälsningen hos mig
  så mysigt med en skönhetssalva
  ha det bra
  i värmen
  kramiz

  SvaraRadera
 5. TACK! hihih nej visst har vi samma internet hihi. Jag söker över allt! PÅ free graphics, roses, angels mm mm. SKA skriva upp adresser åt dig när jag är inne på dessa sidor, tyvärr så glömmer man bort dom. Kram

  SvaraRadera
 6. Vad har du för mail adress?? Du akn maila mig om du inte vill skriva det här så ska jag maila lite sidor åt dig! Kram

  SvaraRadera
 7. Hahhaha men Britt vad gör du??? hihihi Söker efter sidorna till dig! Har hittat några. Kram

  SvaraRadera
 8. Låter spännande med egen salva. har du något tips på tvål man kan använda i saltvatten?
  ha det gott Bibban

  SvaraRadera
 9. En lyx jag unnar mig i vardagen så är det härliga tvålar,oljor....etc..med en doft av kanel-kryddor...det gillar jag!!
  Hur fungerar denna ringblommacremen mot huden!
  Blir det någon doft ?
  Kramis Anne-Lee

  SvaraRadera
 10. Tjohejsan!! Vad roooligt att jag hittade till dig, massor av roliga tips och vackra bilder.
  nu kikar jag vidare.........
  Hannah

  SvaraRadera
 11. Tack för din kommentar på min blogg. På så sätt hittade jag dig! Receptet på "skönhetssalvan" (behövs i min ålder) kom som ett brev på posten. (Varför säger man så?) Vilka fina bilder du har! Hit måste jag återvända så jag lägger till dig i min lista!
  Kram/Åsa

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar, det är alltid lika roligt att få gamla som nya vänners kommentarer.
Kram Britt