onsdag 25 mars 2009

Våffeldagen.....

Idag är det våffeldagen och tänkte tipsa om en del olika sorters våffelsorter. Fanns många tips på våfflor i tidningen Matmagasinet nr 3.

Tillbehörsförslag: hjortronsylt o grädde, Jordgubbssylt o grädde,
mosad banan med hallon eller jordgubb och dekorera med citronmeliss, mm.



Här kommer recept och fler förslag



Grundrecept för ca 8 våfflor:
100 g smör
4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
5 dl mjölk
2 ägg
Gör så här:
Smält matfettet, låt svalna. Blanda mölet, saltet och bakpulvret i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och rör ihop till en jämn smet.
Blanda ner äggen, det avsvalnade smöret och resten av mjölken. Pensla laggen med matfett första gången, sedan ska det knappast behövas.
Grädda våfflorna. Servera dem nygräddade eller håll dem varma på galler i ugnen.
CITRUSVÅFFLOR & HONUNGSBÄR
rivet skal av 1/2 citron
1 sats våffelsmet
2-3 dl färska bär
2-3 msk flytande honung
1 dl vispgrädde
Blanda ner det rivna citronskalet i våffelsmeten. Grädda våfflorna.
Blanda bären med honungen. Vispa grädde. Servera de nygräddade våfflorna med bärblandningen och en klick vispad grädde.
CHOKLADVÅFFLOR MED BJÖRNBÄRSKRÄM
ca 50 g mörk choklad
1 sats våffelsmet
ca 10 björnbär
1 tsk vaniljsocker
1 krm kanel
2 dl kesella
ev socker till smaksättning
Dekoration
Björnbär
choklad
ev citronmeliss
Hacka chokladen fint, blanda ner den i våffelsmeten. Grädda våfflorna.
Mosa björnbären och blanda med vaniljsockret, kanel och kesellan.
Lägg en klick av kesellablandningen på varje våffla. Garnera med björnbär, hyvla över choklad och toppa gärna med lite citronmeliss.
HUSETS FINA HALLONVÅFFLOR
1 tsk malen kardemmma
1 sats våffelsmet
2 dl vispgrädde
2 msk lemon curd
Tillbehör:
Hallon
Blanda ner kardemumma i våffelsmeten. Grädda våfflorna.
Vispa grädden och rör ner lemon curd. Fördela blandningen på de nygräddade våfflorna. Servera med färska hallon eller tinade frysta.
Har ni någon egen favoritvåffla?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du vill lämna en kommentar, det är alltid lika roligt att få gamla som nya vänners kommentarer.
Kram Britt